Introduktion af Serviceniveaubekendtgørelsen har øget kompleksiteten i planlægningen og finansieringen af klimatilpasningsprojekter.
Det har givet et stort behov for at generere et overblik over byen for at identificere de klimatilpasningsprojekter der (bedst) kan betale sig samfundsøkonomisk, samtidig med at projekterne skal give mening i et dynamisk planlægningsperspektiv for både kommune og forsyning.
Aarhus Kommune anvender en effektiv og dynamisk planlægningsproces, hvor kommunen screenes geografisk til prioritering af klimatilpasningsprojekter ift. både Serviceniveaubekendtgørelsen og 5%-reglen, eller kommunal finansiering.
Dernæst screenes yderligere i de enkelte vandoplande for at identificere de rette investeringsniveauer (serviceniveauer) i klimatilpasning som samtidig giver synergi i forhold til byens øvrige udvikling og Aarhus Vands aktiviteter.
På den måde anvendes screeningen til effektivt at målrette klimaindsatsen til der hvor indsatsen giver mest værdi, og til at identificere de projekter som skal udvikles yderligere ift. krav i lovgivningen.
NIRAS har udviklet værktøjet ”BEST Klimatilpasning” som anvendes af Aarhus Kommune i den dynamiske planlægningsproces med samfundsøkonomiske analyser af klimatilpasning, fastsættelse af serviceniveau for vand på terræn og anvendelse af 5%-reglen.
I oplægget præsenterer Aarhus Kommune v/ Mathias Skov Pristed den anvendte planlægningsproces og NIRAS v/ Jan Jeppesen værktøjet BEST Klimatilpasning – begge dele understøttet af cases.
Theis Raaschou Andersen fra VIA University College er vært.