Når danske byers regnafstrømning håndteres ved decentrale løsninger er det en udfordring at forurenende stoffer tilført vandmiljøer med regnafstrømning fra befæstede arealer kan være en forureningskilde til grundvand og overfladerecipienter. Dette komplicerer beslutninger om lokal håndtering af regnafstrømning, og afslører manglende viden og manglende (dokumenterede) renseløsninger. Spørgsmålet er hvordan vi sikrer os, at regnafstrømningen overholder relevante kvalitetskrav, således at vi ved denne praksis ikke skader hverken grundvand eller andre vandrecipienter.
Formålet med dette projekt har været at bygge videre på det arbejde, der blev igangsat i Vand i Byers første periode under IP 10 ”Regn med kvalitet” og at inddrage senere erfaringer bl.a. en række afsluttede og igangværende projekter.
Målet var gennem en række aktiviteter og produkter at løfte hele sektoren, inklusive de centrale myndigheder, på området håndtering af regnafstrømningens kvalitet, i forhold til vurdering af risiko, overblik over metoder til rensning, og grundlag for udlednings- og nedsivningstilladelser.
Projektet har været opdelt i tre delprojekter:
- Krav til rensning af regnbetinget udledning i Danmark og EU (ledet af DTU)
- Filterjord version 2.0 (ledet af Københavns Universitet)
- Kvalitet af regnafstrømning – fra A til Åen’ (ledet af Teknologisk Institut)
Deltagende vidensinstitutioner:
DTU Miljø, KU og Teknologisk Institut
Kontaktperson:
Karin Cederkvist, Teknologisk Institut, kce@teknologisk.dk