I år har vi lavet studieturen digital. Det har den store fordel, at mange flere kan deltage og få fagligt udbytte. Ved at følge de forskellige links herunder, kan du tage “med” på studieturen, hvor du besøger følgende lokaliteter.
Du møder Anders Bo Jensen biolog fra Middelfart Kommune og Lotte B. Mogensen ingeniør og projektleder ved Middelfart Spildevand, der fortæller om deres erfaringer om hydroseparatoren i Kærby.
Anders Bo Jensen fortæller også sammen med Lars Holmberg Frandsen vejformand ved Middelfart Kommune om deres erfaringer med Klimabyen.
Vi mødtes også med Lærke Kit Sangill fra Vandcenter Syd, som fortæller om deres VUDP-projekt om plantevalg og deres erfaringer med drift af LAR-vejbede.
Du kan møde dem alle i de nedenstående videoer.
Besøg hos Middelfart Forsyning og deres hydroseparator
I Kærby hvor hydroseparatoren er anlagt, mødes vi med Anders og Lotte der viser os rundt på det fine anlæg. De fortæller at Hydroseparatoren er en Dansk opfindelse og Middelfart forsyning fik den anlagt i forbindelse med et VUDP-projekt.
De havde haft en udfordring med kloakken har et overløb der ledes ud til Varbjerg strand der er en populær badestrand. Dette betød at der blev stillet nogle særlige skrappe krav til vandkvalitet.
I 2014 fik de den så anlagt som et fuldskala anlægget anlæg, men som først rigtig kom i drift i 2015 efter at et skybrud satte det midlertidigt ud af drift. Fejlen blev rettet og anlægget kørte i dag ubeklageligt.
HydroSeparator kombinerer flere kendte løsninger: Først er der et bassin, som tilbageholder det mest beskidte vand herefter ledes vandet igennem en lameludskiller hvor de største partikler fjernes, og et mere finmasket filteranlæg tager sig af de mindre partikler. Efter hvert regnskyl tømmes tanken og pumpes til spildevandssystemet. Herefter spules tanken med det rensede vand, så den er parat til næste regnskyl.
Læs mere her >
Se og hør Anders Bo Jensen biolog fra Middelfart Kommune og Lotte B. Mogensen ingeniør og projektleder ved Middelfart Spildevand erfaringer om hydroseparatoren her >
Et besøg i Middelfarts gamle bydel – Klimabyen
Anders tager os med til Middelfart Klimaby. Klimabyen er superinteressant, da den er anlagt i den historiske gamle bydel. Her er gaderne meget smalle og der er ikke plads til traditionelle LAR-løsninger. Derfor er der tænkt anderledes vandhåndtering. Vejen er blevet en vandvej, hvor vandet ledes ned til havnen og renses i et sandfang og olieudskiller, før det løber ud i Lillebælt. Kommunes vejformand Lars Holmberg Frandsen er rigtig glad for sit nye anlæg, og ønsker sig ikke tilbage til det gamle bøvl med tømning af vejbrønde.
Læs mere om klimabyen her >
Se og hør Anders Bo Jensen og Lars Holmberg Frandsen vejformand ved Middelfart Kommune erfaringer med Klimabyen her >
Vandcenter Syd’s eksperimenterer med plantevalg i LAR-vejbede i Skibshus kvarteret
I Skibshus kvarteret nærende bestemt Hørdumsgade og Baumgartensvej mødes vi med Lærke Kit Sangill fra VandCenter Syd. VandCenter Syd arbejder meget aktivt med den grønne del af LAR-projekterne. Som en del af dette arbejde har VandCenter Syd sammen med flere kommuner været aktiv i et VUDP-projekt om plantevalg, etablering og drift.
Du kan også læse rapporten fra projektet her >
I selve videoen får Lærke ikke nævnt alle samarbejdspartnerne i VUDP-projektet. Det vil hun meget gerne beklage, da de alle har haft stort og vigtigt bidrag til projektet. Der var ikke blevet noget projekt, og vi var ikke kommet i mål med den store vidensudvikling, der blev skabt uden deres involvering. Lærke vil gerne sige stor tak til alle involverede partnere, som er listet på side 2 i rapporten.
Se og hør Lærke Kit Sangill fra Vandcenter Syd fortælle om deres erfaringer med etablering og drift af LAR-vejbede her >